Vi är grannar och gamla vänner, men vi inte känner varandra!

Liikkuvuutta ja hankeyhteistyötä

Pohjoismaisella yhteistyöllä on moni-ilmeiset kasvot. Myös rahoitusmahdollisuuksien kirjo on suuri. Haettavana on rahoitusta yksittäisistä matka-apurahoista ja leirikoulurahoituksista aina suuriin kehittämishankkeisiin, joissa voi olla kaksi tai useampia pohjoismaisia ja myös muita kansainvälisiä toimijoita. Jos kiinnostut virittämään yhteistyötä muihin pohjoismaisiin lukioihin, älä lannistu, ellei juuri esim. koulujen yhteistyöhön nimettyjä rahoitushakuja ole juuri silloin avoinna. Kannattaa myös miettiä eri oppiainerajoja ylittäviä hakkeita ja tutustua eri teemoilla avoinna oleviin rahoituksiin. Ja hakea rahoitusta, mikäli teema sopii koulusi painopisteisiin ja profiiliin, kuten esim. kulttuuriperinnön säilyttäminen, kestävä kehitys, syrjäytymisen ehkäiseminen, digitalisaatio tai globalisaatio. Meillä Pohjoismailla on useita yhteisiä haasteita ja kehittämistarpeita. Toisaalta, Itä-Suomi on monissa pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa rahoitusohjelmissa erityisasemassa mm. pohjoisen sijaintinsa, harvan asutuksensa ja väestörakenteensa vuoksi. Ethän jätä sitä kertomatta hankesuunnitelmissa ja rahoitushakemuksissa

Pohjola-Norden

Pohjola-Norden on tuttu järjestö kaikille ruotsin opettajille, mutta toivoisi, että sen palvelut tuntisivat myös muiden oppiaineiden opettajat. Järjestöllä on myös useita koulualan palveluja, kuten uutiskirje, stipendit, matkalehtoreiden vierailut, leirikouluavustukset, vieraanvaraisuusraha, opintomateriaalit Pohjoismaista, tietoa parhaista käytännöistä, koulujäsenyys, ystävyyskoulujen välitys ja seminaarit.

Avoinna on myös suomenkielisten lukiolaisten haku kielikurssille kesälle 2016. Kyseessä on intensiivikurssi, jolla osallistujat saavat mahdollisuuden parantaa erityisesti suullista kielitaitoaan, tavata ruotsinkielisiä nuoria, tutustua ruotsalaiseen kulttuuriin ja sen myötä vahvistaa pohjoismaista identiteettiään. Stipendi kattaa opetuksen, matkat, majoituksen ja vapaa-ajan ohjelman. Jokainen lukio voi anoa stipendiä yhdelle opiskelijalle vuosittain. Stipendien myöntämisessä annettaan etusija niille kouluille, jotka eivät ole olleet mukana edellisessä jaossa. Yhteensä stipendejä myönnetään vuosittain 45 oppilaalle.

Puijon metsä NEST centre

Kuva: Vicente Serra/ Kuopion kaupunki

”Vaikka meillä Pohjoismailla on perinteisesti paljon yhteistä ja yhteinen arvopohja, olemme kuitenkin kiinnostavalla tavalla erilaisia.”

Kesätöihin pohjoismaihin

Entä jos kiinnostava kesätyöpaikka löytyisikin toisesta pohjoismaasta? Ruotsin ja Norjan talous- ja työllisyystilanne on Suomea parempi. Nordjobb on erityisesti nuorille suunnattu työnvälityspalvelu, johon voivat hakea 18–28-vuotiaat. Mikäli työnantaja hyväksyy hakemuksesi, on sinua odottamassa valmiina työpaikan lisäksi vuokra-asunto ja vapaa-ajanohjelma. Vapaita paikkoja on tarjolla, entä jos hakisit? Käytettävissä on myös ”Haloo Pohjola”. Se on Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalvelu, jonka tavoitteena on tiedottaa ja näin helpottaa yksityishenkilöiden liikkuvuutta Pohjoismaissa.

Haku eurooppalaisesta EURES-työnhakujärjestelmästä kertoo, että huhtikuun puolivälissä Norjassa oli noin 8800 avoinna olevaa työpaikkaa. Turistille oleskelu Norjassa (hotelli- ja ravintolahinnat) voi tuntua kalliilta, mutta jokapäiväinen asuminen ja eläminen Norjassa on palkkatasoon nähden kohtuuhintaista. Ja kannattaa muistaa, että Norjassa pärjää alkuun vallan mainiosti ruotsin kielellä.

Kun vain huomaamme kääntää katseemme lähelle, naapureihimme Pohjoismaihin, voimme löytää antoisia ja kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia tai jopa meillä niin niukasti saatavilla olevia työpaikkoja – värd en fördomsfri tanke!

 

Kirjoittajat:

Anne Tuomainen, toiminnanjohtaja, Pohjola-Norden
Erja Lehikoinen, hankesuunnittelija, NEST-keskus

 


”Oppilas- ja opiskelijaliikkuvuudessa on piirteitä, jotka yhdistävät kaikkia koulutusasteita yleissivistävästä koulutuksesta korkeakouluihin saakka. Tyypillistä on esimerkiksi se, että liikkuvuus ainakin suomalaisten osalta näyttäisi olevan ennen kaikkea tyttöjen ja naisten juttu: maailmalle lähtevistä yli 60 % on naisia. Suomalaiset tekevät opiskelijaliikkuvuuteen liittyvää yhteistyötä pitkälti samojen maiden kanssa koulutusasteesta riippumatta. Ylivoimaisesti suosituin yhteistyömaa on Saksa, joka on ykkösenä kaikkien asteiden top 10 -listalla, toiseksi suosituin on Espanja. Kaikilla koulutusasteilla tehdään paljon yhteistyötä myös Venäjän, Italian ja Britannian kanssa. Myös epätasapaino Suomen ja Pohjoismaiden välillä ilmenee jokaisella koulutusasteella: Ruotsi kuuluu kaikenikäisten suomalaisten liikkujien suosikkikohteisiin, mutta Suomi ei kiinnosta ruotsalaisopiskelijoita läheskään samalla tavalla. Yleissivistävän koulutuksen oppilaita ja korkeakouluopiskelijoita lähtee Ruotsiin noin kuusi kertaa enemmän kuin sieltä tullaan Suomeen, ammattiin opiskelevien kohdalla ero on yli kymmenkertainen. Muiden Pohjoismaiden kohdalla epätasapaino ei ole niin näkyvää, mutta suomalaisia lähtijöitä on silti aina selvästi enemmän kuin tulijoita. Ainoa poikkeus on yleissivistävän koulutuksen kohdalla Norja, jossa lähtevien ja tulevien oppilaiden määrä on lähes sama.” (Faktaa 1A/2015, CIMO)

(Visited 140 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *